RECEPT-HÖNÖKAKA

Den här smaskiga hönökakan gjorde jag på cirka en timma, och den var verkligen värd det! Smakar nästan på pricken som den man köper i affären, men nu med en lite mer hemmagjord smak och touch. Underbart god med smör och ost på och ett glas mjölk till! Här kommer receptet:
Ingridienser
För: 4 runda ka personer
Ingridienser
2 msk smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl rågsikt
14 dl vetemjöl
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl rågsikt
14 dl vetemjöl
.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt och vetemjöl, spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen 5–10 min.
Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter, på lätt mjölad arbetsbänk.
Flytta över kakorna till plåtar med bakplåtspapper och nagga kakorna väl. Låt jäsa ytterligare 20–30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 6–7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter, på lätt mjölad arbetsbänk.
Flytta över kakorna till plåtar med bakplåtspapper och nagga kakorna väl. Låt jäsa ytterligare 20–30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 6–7 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
KLART!